Tel: 010 436 45 66  •  Contact

Over 160 jaar Metz

Metz Woninginrichting is met een historie van ruim anderhalve eeuw de oudste gespecialiseerde woonwinkel van Nederland. Het begon allemaal in 1860 met een eenmansbedrijfje in huishoudelijke artikelen. In de loop van ruim 160 jaar is Metz uitgegroeid tot een hoogstaand bedrijf in complete woninginrichting.

In de afgelopen 160 jaar is Metz Woninginrichting steeds onder de hoede is geweest van één en de zelfde familie. Mede hierdoor zijn we sinds1988 ‘bij Koninklijke beschikking’ Hofleverancier. Om in aanmerking te komen voor dit predicaat moet een bedrijf minimaal honderd jaar bestaan en een vooraanstaande plaats innemen in de regio en in de branche.

De geschiedenis…
In april 1860 begon Gerrit Metz zijn winkel aan de Goudse Wagenstraat met een assortiment borstels, dweilen, matten en karpetten. Toen hij op 57-jarige leeftijd overleed, zette zijn vrouw de zaak voort, samen met haar zoon Jan Johannes Metz (geboren in 1860). De officiële naam van Metz Woninginrichting, zoals geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, is dan ook B.V. Woninginrichting voorheen wed. G. Metz & Zonen.

Jan Johannes maakte van Metz een gespecialiseerd bedrijf in woninginrichting. Met een snel groeiend assortiment was er behoefte aan meer ruimte. In 1926 opende hij een groot nieuwbouwpand aan de Goudse Wagenstraat. Dit filiaal had drie etages en een lift, voor die tijd een uitzonderlijke luxe.


Metz Nieuwe Binnenweg in 1930

Filialen door de jaren heen
In de loop der jaren kende de firma Metz de nodige filialen. In 1912 werd een pand geopend aan de Oppert, met de zoon van Jan Johannes als directeur. In 1921 volgde het filiaal aan de Nieuwe Binnenweg en in 1926 de luxe nieuwbouw aan de Goudse Wagenstraat.

Later zijn er ook filialen geopend aan de Kruiskade en de Westersingel. Ook een perzenzaak aan de Mauritsweg behoorde tot het Metz-imperium. In de oorlogsjaren gingen helaas veel winkels en magazijnen verloren. Later zijn ook de overgebleven filialen aan de Westersingel en de Mauritsweg gesloten.

Het heden
Ondanks de turbulente geschiedenis bestaat de winkel aan de Nieuwe Binnenweg tot op de dag van vandaag. Opa Jan Johannes (kleinzoon van de eerder genoemde Jan Johannes) werd hier in 1961 directeur. In 1984 werd hij opgevolgd door zijn zoon (eveneens Jan Johannes). Sinds 2011 is Jan-Peter Metz als 6e generatie directeur van dit familiebedrijf.

De toekomst
Inmiddels is Metz Woninginrichting met een showroomoppervlakte van 3000m² uitgeroeid tot de grootste designwinkel van Rotterdam en omstreken. Met ons enthousiaste team zullen we ons ook in de toekomst blijven onderscheiden en u, onze klant, op het hoogte niveau bedienen. We hebben immers ruim 160 jaar ervaring: een onvergetelijke historie!


Metz 150 jaar in 2010